You are currently viewing ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΟΥ

Οπως η περιοδος μας ετσι και το δέρμα μας έχει το κύκλο του.Παρόλο που οι κρίσεις της ακμής κατά κύριο λόγο συμβαίνουν στην εφηβεία μας, τα ενοχλητικά σπυράκια συνεχίζουν να εμφανίζονται με συνέπεια κάθε μήνα ,λίγες μέρες πρίν τη περίοδο μας.
Ο μηνιαίος κύκλος της γυναίκας ρυθμίζεται από ορμόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την έξαρση της ακμής .Ο μηνιαίος κύκλος διαρκεί κατά μέσο όρο 28 μέρες και χωρίζεται σε τρεις φάσεις.
Η πρώτη φάση ξεκινάει τη πρώτη μέρα της περιόδου και τελειώνει περίπου τη δέκατη τρίτη,ονομάζεται ωοθηλακική φάση.Ηδεύτερη φάση είναι μεταξύ δωδέκατης και δέκατης έκτης μέρας και ονομάζεται ωορηκτική φάση και η τρίτη φάση ξεκινάει απο τη δέκατη τέταρτη ως τη εικοστή όγδοη μέρα και ονομάζεται ωχρινική φαση.
Στη πρώτη φάση και όσο διαρκεί η περίοδος 1-7 μέρες ο οργανισμός παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται προσταγλαδίνη.Το δέρμα σε αυτή τη φάση γίνεται πιο ευαίσθητο ,πιο ερυθρό ,κοκκινίζει εύκολα γιατί η ορμόνη αυτή επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία .Η μείωση των οιστρογόνων συνοδεύεται από ξηρότητα και οι λεπτές γραμμές του προσώπου γίνονται πιο εμφανείς.
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να καθαρίζουμε απαραίτητα το δέρμα μας με διπλό καθαρισμό πρωί βράδυ με ήπια καθαριστικά κατάλληλα για το δέρμα μας. Καλό θα ήταν το πρώτο καθαριστικό να είναι –σε μορφή ελαιώδους καθαριστικού, που ενεργοποιείται με το νερό και απομακρύνει την περίσσεια σμήγματος (έλαιο), το αδιάβροχο μακιγιάζ, τους περιβαλλοντικούς ρύπους και τα υπολείμματα προϊόντων από το δέρμα. Αυτό επιτρέπει στο δεύτερο καθαριστικό να διεισδύσει ακόμα πιο βαθιά για εξαιρέτικα αποτελέσματα του διπλού καθαρισμού.Το καθαριστικό της dermalogica® δεν περιέχει σαπούνι και διαθέτει ισορροπημένο pH ώστε να προστατεύσει το φυσικό ενυδατικό φραγμό του δέρματος. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε την καθημερινή φροντίδα του δέρματός σας.Η χρήση καθαριστικών με βάση το σαπούνι, μπορεί να ερεθίσει τον προστατευτικό μανδύα του δέρματος και να ανεβάσει το επίπεδο του pH.Σε κλίμακα από 1-14, το ουδέτερο pH είναι 7. Το φυσιολογικό pH του δέρματος είναι μεταξύ 4 με 5 (όξινο). Η πλειονότητα των σαπουνιών περιέχουν αλισίβα ή υδροξείδιο του καλίου: αλκαλικά συστατικά που μπορεί να οδηγήσουν στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να φτάσει μέχρι και 14 στην κλίμακα του pH. Η χρήση σαπουνιών με υψηλή αλκαλικότητα μπορεί να οδηγήσουν το δέρμα από όξινη σε αλκαλική κατάσταση και να αφαιρέσουν τα φυσικά λιπίδια που το προστατεύουν. Σε αυτό οφείλεται η αίσθηση τραβήγματος που μπορεί να αισθανθείτε μετά τον καθαρισμό με σαπούνι. Παρόλο που μπορεί να ερμηνεύσετε αυτή την αίσθηση σαν «καθαριότητα», ουσιαστικά είναι το δέρμα σας που υποφέρει από την απώλεια των φυσικών προστατευτικών λιπιδίων.
Οπωσδηποτε ενα απολεπιστικο με ήπια δράση θα βοήθησει το δέρμα να ανανεωθεί και να διώξει τα νεκρά και γηρσμένα κύτταρα από το δέρμα,έτσι το δέρμα μας θα πάψει να είναι θαμπό και ξηρό.
Τέλος ,το κατάλληλο ενυδατικό θα προστατεύσει τα φυσικά λιπίδια του δέρματος και θα προσδώσει τη κατάλληλη ενυδάτωση στο δέρμα.Το ενυδατικο πρέπει να χρησιμοποιείται σε ολες τις καταστάσεις δέρατος ακόμα και στα πιο λιπαρά δέρματα γιατί η αφυδάτωση είναι έλλειψη υγρασίας και όχι λιπαρότητας ,όταν λείπει η υγρασία το δέρμα παλεύει να ισσοροπήσει την αφυδάτωση και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη εκροή λιπαρότητας .Υπάρχουν ενυδατικα που απορροφούν τη περισσεια της λιπαρότητας γι αυτό συμβουλευτείτε τηνειδικό αισθητικό -κοσμητολόγο για να σας δώσει το κατάλληλο προιόν για εσάς.
ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΚΥΚΛΟΥ
Σε αυτή τη φάση του κύκλου τα επίπεδα των ορμονών διαταράσσονται και ανεβαίνουν τα επίπεδα των ανδρογόνων και της προγεστερόνης ,αυτό έχει ως συνέπεια να εκκρίνεται πλεονάζων σμήγμα από τους σμηγματογόνους αδένες με αποτέλεσμα να φράζουν οι τριχοσμηγματογόνοι πόροι ,να εγκλωβίζονται βακτηρίδια στους ιστούς ,να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργούν αλλοιώσεις όπως σπυράκια με πύον[φλύκταινες],κόκκινα σπυράκια [βλαντίδες] ,μαύρα στίγματα[φαγέσωρες] ,ακόμα και κυστίδια εγκλωβισμένα κάτω από το δέρμα.
Τα αποτελέσματα των αλλοιώσεων αυτών είναι να προσβάλλονται και τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας ,που με το καιρό αφήνουν σημάδια που αρχικά είναι κόκκινα και μετά γίνονται ”λεκέδες” στο δέρμα οι λεγόμενες μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις του δέρματος.
Τα συμπτώματα στο δέρμα μας κατα τη τρίτη φάση βρίσκονται στο peak τους την εβδομάδα πριν τη περίοδο, τότε είναι η στιγμή που μπορεί να νιώσεις κάτω από το δέρμα σου να εμφανίζεται κάποιο σπυράκι .Συνήθως οι περιοχές που προσβάλλονται είναι το πηγούνι, η περιοχή γύρω από το στόμα και πιο σπάνια στις παρειές και στο μέτωπο.
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ -ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ
Στη τρίτη φάση του κύκλου το ΄δερμα μας γίνεται πιο λιπαρό οπότε και εδώ επιβάλλεται ο διπλός καθαρισμός του δέρματος πρωί-βράδυ ,καθώς και η απολέπιση η οποία θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που δημιουργούν συμφόρηση και θα καθαρίσει βαθιά τους πόρους και τα μαύρα στίγματα αφήνοντας το δέρμα καθαρό και απαλό.
Το ενυδατικό μας θα πρέπει να είναι το κατάλληλο για τοδέρμα μας έτσι ώστε να μην έχουμε περίσσεια λιπαρότητας αλλά να είναι και όσο πρέπει ενυδατωμένο.
Σε αυτή τη φάση καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε και μία μάσκα με άργιλο που θα προλαμβάνει την εμφάνιση των ακνεικών βλαβών ,θα αποτοξινώσει το δέρμα και αν στη σύσταση υπάρχει και ποσότητα σαλικιλυκού οξέως θα διεγερθεί η φυσική απολέπιση και θα καθαριστούν οι φραγμένοι πόροι.
Όπως καταλαβαίνουμε το δέρμα μας χρειάζεται συστηματική φροντίδα για να παραμένει υγιές νεανικό και καθαρό και η χρήση των προιόντων θα πρέπει να είναι η κατάλληλη για το κάθε δέρμα .Εμπιστευτείτε λοιπόν μόνο τους ειδίκους αισθητικους-κοσμητολογους να σας προτείνουν τα προιόντα που ειναι κατάλληλα για εσάς .
Επίσης θα πρέπει σε συχνά διαστήματα να επισκεπτόμαστε την αισθητικό μας, να τη συμβουλευόμαστε για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση πάντα με το δέρμα μας και να κάνουμε και κάποιες επαγγελματικές θεραπείες που θα προάγουν το αποτέλεσμα που θέλουμε για ένα όμορφο δέρμα.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΜΑΜΑΡΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ